Office for Living Architecture

DE

The project was realized within the context of the Regional Garden Show Nagold 2012 and is conceptualized as a long-term Baubotanik experiment in an urban context. With the help of the plant addition technique, the 10 × 10 × 10 meter cube was immediately realized as a completely green structure, which already at the beginning had the green volume of a fully grown tree. In this initial stage, London plane trees (Platanus hispanica) arranged in planters on six levels form green walls that enclose a space that is open at the sky. Inside, maintenance walkways for gardeners are arranged on three levels on three sides and visitor platforms on the west side, accessed by single-flight steel stairs. The plants are interconnected in such a way that they fuse into one single organism that can supply itself with water and nutrients from the ground in the long term, allowing the planters and irrigation system to be dismantled. The entire structure is initially supported by vertical steel columns, which will be removed when the plant structure has become strong enough to support all emerging loads.

The platforms are attached to perimeter steel trusses designed to transfer loads to the plant structure at a variety of points. This takes into account the fact that the Baubotanik structure is expected to develop locally varying strengths due to varying degrees of growth in thickness and the anticipated death of plants or stem sections.

In the course of further development, the interior space is expected to close more and more towards the top, as the canopy will develop here, while in the lower area the trunks, which will become thicker and more gnarled over the years, become more prominent. Since the end of the horticultural show, in which the cube served as a lookout point and shady retreat, the site of the horticultural show has been developed into a new urban district. Initially, it was envisaged that the Plane Tree Cube would serve as a Baubotanik town square with a variety of possible uses, in particular due to its vertical development. As a result of changes in the urban development planning, the cube was integrated into the open space design of a child daycare center in 2021.

During the first five years, the development of the project was determined by a continuous adaptation and refinement of the technical facilities, which had to withstand extreme demands due to the public use and the harsh weather conditions at the edge of a mountain range (Black Forest). Subsequently, the plants developed vitality and showed vigorous growth in thickness and a good development of the Baubotanik junctions.

Project
Plane Tree Cube

What
Conception, design, construction planning and supervision of a pilot project LPH 1-8 Award Holzbaupreis Baden-Württemberg 2012 Sonderpreis ›Wegweisende Innovation‹

Where
Nagold, GER

When
2012

Award
Holzbaupreis Baden-Württemberg 2012, Sonderpreis ›Wegweisende Innovation‹

Design
OLA - Office for Living Architecture

Client
Landesgartenschau Nagold GmbH

Structural engineering
Ingenieurbüro Brocke

Horticultural consulting
SecOp

Research partner implementation
IGMA, University of Stuttgart and Plant Biomechanics Group University of Freiburg

Associated research partner
Research Group Baubotanik, Professorship for Green Technologies in Landscape Architecture, TU Munich

Implementation
Helix Pflanzensysteme, Karl Walker GmbH, Stahlbau Stadler

Maintenance
Helix Plant Systems, Research Group Baubotanik, Professorship for Green Technologies in Landscape Architecture, TU Munich




It Grows

Juli 2016

After a few harsh winters and hail storms, the plants have established themselves.




April 2017

Growing up, maintenance and new plantings




Oktober 2019

Oktober 2020




Oktober 2020

Inosculations